Placki ziemniaczane

Dzisiaj coś bardzo łatwego i szybkiego, a zarazem bardzo smacznego. Z jednym zastrzeżeniem – jeśli nie ma się robota kuchennego do starcia ziemniaków, tarcie ręczne na tarce jest nieco bardziej męczące i wymagające.  Jednak jak ma się ochotę na te placki, to warto poświęcić im trochę więcej czasu i zetrzeć. Kiedyś, gdy nie miałam robota to tak robiłam i też wychodziły pyszne.

U mnie w przepisie tego nie ma, ale polecam też, aby zetrzeć i dodać jedną marchewkę do ziemniaków i cebuli. Wówczas są chyba odrobinę smaczniejsze.

 

Składniki:

ziemniaki – 6 dużych sztuk

cebula – 2 sztuki

jajka – 2

mąka pszenna – 3 większe łyżki

sól

pieprz

olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki  i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (wersja ręczna) lub po prostu zetrzeć wszystko przy pomocy robota. Ze startych ziemniaków i cebuli odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajka i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron cienkie placki ziemniaczane.

Każdy ma własne upodobania, a ja uwielbiam jeść te placki ze śmietaną i cukrem. Pychota!

P1010737

P1010738

P1010742

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s