Zupa czosnkowa

Najlepszą zupę czosnkową jadłam w Czechach – najpierw w Pradze, a całkiem niedawno także w Brnie. To jedna z tych zup, które mogę jeść zawsze i za każdym razem mam ochotę na dokładkę.

Polecam, aby wypróbować wersję domową, która jest bardzo smaczna!

Składniki:

wywar drobiowy ( u mnie na skrzydełkach z kurczaka)

czosnek – ok. 18 ząbków

cebula – 2 (mniejsze)

serek topiony śmietankowy – 100g (można dać trochę mniej)

starty ser żółty – do posypania zupy

grzanki – u mnie ziołowe

sól

pieprz

śmietana – jeśli damy mniej serka topionego (np. o połowę mniej) to można dodać trochę śmietany, żeby zabielić zupę

 

Sposób wykonania:

Ponad połowę ząbków czosnku (około 12 ząbków) i cebule szatkujemy i przesmażamy na oleju. Cebula i czosnek mają się tylko trochę zeszklić. Dodajemy to bezpośrednio do wywaru. Pozostałe ząbki czosnku także szatkujemy i bez przesmażania, wrzucamy bezpośrednio do zupy. Na samym końcu dodajemy serek topiony i gotujemy zupę jeszcze około 20 minut. Dodajemy pieprzu i soli, według uznania.

I już zupa gotowa. Po nalaniu zupy do miseczki, posypujemy ją serem żółtym i grzankami.

Smacznego!

P1010746

P1010747

P1010754

P1010756

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s