Pomidory nadziewane kozim serem i grillowaną papryką

Dzisiaj przedstawiam przepis na przystawkę bądź też dodatek do kolacji, na który natknęłam się na jednej ze stron. Szukałam przepisu, ponieważ chciałam się pozbyć z lodówki sera koziego, który już od dawna w niej zalegał. Przepis troszkę zmodyfikowałam i gotowe.

Efektem byłam tak mile zaskoczona, że pochłonąwszy nadziewane pomidorki do kolacji, ledwo mogłam się później ruszać.

Polecam, aby wypróbować!

Składniki:

pomidory – 4 duże

kozi ser – 120g

grillowana, czerwona papryka – 2 lub 3 sztuki

bułka tarta

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzanie tylko od góry). Odcinamy czubki pomidorów, wydrążamy i usuwamy nasiona. W misce mieszamy rozdrobniony kozi ser z papryką, solimy i pieprzymy. Pomidory napełniamy nadzieniem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym jakimkolwiek tłuszczem). Dodatkowo wierzch pomidorów posypujemy odrobiną bułki tartej i skrapiamy je oliwą z oliwek. Pieczemy około 10 minut, aż bułka tarta się zrumieni.

Aż miło jeść, gdy skórka od pomidora, po wyjęciu z piekarnika, sama od niego odchodzi.

Pycha.

P1010758

P1010760

P1010764

Advertisements

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s