Grochówka

Tym razem przedstawiam wypróbowany i dopracowany przeze mnie przepis na grochówkę. Cały sekret tkwi w tym, żeby wywar ugotowany był na dobrym mięsie i żeby zupę dobrze doprawić. Polecam!

Składniki na wywar:

cebula – 1 sztuka

seler – mniejszy kawałek

marchewka – 2 lub 3 sztuki

boczek wędzony – u mnie „spory kawałek”

liście laurowe

ziele angielskie

[pietruszka oczywiście też mile widziana, ja akurat nie miałam]

Pozostałe składniki:

groch żółty łuskany, połówki – 300g

ziemniaki – 2 sztuki

kiełbasa – 250g (jedna większa)

czosnek – 2,3 ząbki

majeranek (sporo)

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Najpierw gotujemy wywar z podanych składników. Na opakowaniu od grochu było napisane, aby namoczyć go we wrzątku przez 15 minut, to wtedy szybciej się ugotuje. I tak też zrobiłam. Po około 40 minutach wyjmujemy całą włoszczyznę i boczek, a wrzucamy do zupy groch. W tym czasie kroimy marchewkę w małą kosteczkę i dorzucamy ją do zupy. Z boczku wykrajamy cały tłuszcz i pozostałe mięsko również kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Groch w tym towarzystwie powinien pogotować się około 40-50 minut. Po tym czasie dorzucamy do zupy pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, wrzucamy czosnek (całe ząbki), a także doprawiamy zupę (majeranek, sól, pieprz). Nie zapominamy też o kiełbasie, którą kroimy i także wrzucamy do garnka. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zupka gotowa. Wspaniałe jest to, że groch świetnie zagęszcza całą zupę i nie trzeba używać innych składników, jak np. mąka.

Smacznego!

P1010885

P1010886

P1010889

P1010896

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s