Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Po wakacyjnych wojażach zamarzyły mi się krokiety. Skorzystałam z przepisu z książki pt. „183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji”, a modyfikacja polegała jedynie na dodaniu sera żółtego. Robiłam krokiety po raz pierwszy i wyszły bardzo smaczne. Zaznaczam, że sprawa jest dosyć czasochłonna dlatego trzeba wygospodarować trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu lub też farsz zrobić dzień wcześniej.

Musicie spróbować.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

20 dag mąki pszennej

1/4 litra mleka

1/4 litra wody

2 jajka

sól

odrobina cukru

Sposób wykonania naleśników:

Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól, cukier.
Wymieszać i usmażyć naleśniki (można użyć samych żółtek, a z białek ubić pianę).

Składniki na farsz:

2 średnie cebule

1/2 kg pieczarek

15 dag sera żółtego

2-3 jajka

bułka tarta

tłuszcz

sól

pieprz

Wykonanie:

Pokrojone cebule zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki (pokrojone w kostkę) i razem smażyć. Do przestudzonych pieczarek dodać żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, wymieszać i doprawić.
Naleśniki smarować farszem, zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu.

P1030801

P1030806

P1030809

P1030811

Pycha! : )

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s