Zupa – krem z pieczonej papryki

Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na zupę – krem, tym razem z pieczonej papryki. Postanowiłam ugotować właśnie tą zupę, ponieważ miałam mnóstwo papryki, którą dostałam od mamy i przykro by było, gdyby się zmarnowała. Zupa wyszła bardzo smaczna, jest bardzo szybka w wykonaniu. Myślę, że będzie idealna na zimowe wieczory.

Składniki:

czerwona papryka – 7 sztuk

czosnek – 4 ząbki

wywar warzywny – 1,5l

cebula – 1 sztuka (obrana i pokrojona w kostkę)

olej lub oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, na blaszce rozkładamy folię aluminiową i pieczemy papryki i czosnek w łupinach przez około 25 minut. Pamiętajmy, aby skropić papryki olejem lub oliwą z oliwek. W tym czasie na patelni podduszamy poszatkowaną cebulę, ma się tylko zeszklić. Po upieczeniu, gdy papryki ostygną, obieramy je ze skórki, która niemal sama powinna z nich odchodzić. Następnie do wywaru warzywnego dodajemy zeszkloną cebulę i papryki, a także upieczony, poszatkowany czosnek. Gotujemy około 20-30 minut. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podawałam z kleksem śmietany, ale warto też zrobić grzanki. Smacznego 🙂

P1030839

P1030842

P1030846

P1030848

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s