Zupa ogórkowa

Myślę, że to zupa, która jest wszystkim świetnie znana. Pomyślałam, że za oknem taka brzydka pogoda więc ugotuję właśnie ogórkową. Przepis pochodzi z książki „Zupy domowe”. Trochę go zmodyfikowałam i mogę polecić z czystym sumieniem – zupa wyszła pyszna.

Składniki:

woda – 1,5l

ogórki kiszone – 8 sztuk

uda tuszki kurczaka – 2 sztuki (ja dałam 4 i potem obrałam mięso i dodałam do zupy)

marchewka – 3 sztuki

śmietana 18% – 2 łyżki

cebula – 1 sztuka

pietruszka – 1 korzeń

seler – 1 korzeń

ziemniaki – 2 lub 3 sztuki

czosnek – 2 ząbki

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

pęczek kopru – 1/2 (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy wywar, czyli gotujemy warzywa i mięso kurczaka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (około godziny). W tym czasie trzemy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. Obieramy i kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki. Po godzinie wyciągamy z wywaru warzywa i mięso, a wrzucamy ogórki. Gdy marchewka ostygnie także trzemy ją na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do zupy. Wrzucamy też ziemniaki i całość gotujemy około 20 minut. Jeśli chodzi o mnie to obrałam też mięso z kurczaka i wrzuciłam do zupy (nie chciałam, żeby się zmarnowało). Na końcu przyprawiamy zupę, dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek, mieszamy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka, mieszając. Dla ozdoby posypujemy posiekanym koprem.

Smacznego 🙂

P1030883

P1030885

P1030888

P1030895

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s