Barszcz ukraiński

Tym razem w mojej kuchni znów zagościł smak tradycji. Już po raz kolejny wykorzystałam przepis z książki pt. „Zupy domowe” i po raz kolejny – efekt był bardzo zadowalający. Przepis jest naprawdę dobry, a zupa rozgrzewa zziębnięty organizm w takie deszczowe, już jesienne dni. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

woda – 1,5l

fasola jaś – pół szklanki

buraki – 4 sztuki ( 3 też będą wystarczające)

uda tuszki kurczaka – 4 sztuki

ziemniaki – 2 sztuki

marchew – 2 sztuki

pietruszka – 1 sztuka

seler – niewielki kawałek

cebula – 1 sztuka

czosnek – 2 ząbki

koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

śmietana 18% – 1 łyżka

kapusta włoska lub zwykła biała – 1/3 małej główki

sok z połowy cytryny

liście laurowe

ziele angielskie

koper – 1/2 pęczka

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Fasolę zalewamy na noc wodą. Mięso i warzywa myjemy i wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gotujemy 40 minut. Następnie wyciągamy mięso i warzywa. Ugotowaną kapustę szatkujemy i wrzucamy do zupy. Można także zetrzeć jedną marchewkę i dorzucić do gotującego się wywaru. Do zupy dodajemy namoczoną fasolę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i także dorzucamy do zupy. Buraki obieramy, trzemy na tarce i dodajemy do garnka. Buraki można zetrzeć także z pomocą robota, oczywiście, jeśli się taki posiada. Całość gotujemy około 30-40 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, wlewamy sok z cytryny, śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy i już nie gotujemy. Zupę posypujemy umytym i posiekanym koprem.

Smacznego. 🙂

P1030925

P1030932

P1030948

P1030931

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s