Orzechowo-bananowe muffinki

Chciałam coś upiec, ale musiałam się spieszyć, by jednocześnie zdążyć z przygotowaniem obiadu, dlatego wykonanie muffinek wydało mi się najlepszym rozwiązaniem. Mimo tego, że dodałam dwa banany, muffinki są raczej orzechowe. Bardzo smaczne.

Składniki:

mąka – 2 szklanki

cukier – pół szklanki

olej – 1/3 szklanki

śmietana 18% – 1 szklanka

jajko – 1 sztuka lub 2 małe

dojrzałe banany – 2 sztuki

soda – 1 łyżeczka

proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka

orzechy włoskie – według uznania

Sposób wykonania:

W misce mieszamy mokre składniki – jajko, śmietanę, rozgniecione widelcem banany i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki – mąkę (przesiewamy przez sitko), cukier, sodę i proszek do pieczenia. Następnie łączymy składniki mokre i suche, mieszając łyżką. Przygotowujemy papilotki i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Na wierzch kładziemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

P1030951

P1030952

P1030953

P1030957

Reklamy

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s