Pieczone pierogi ze szpinakiem i pieczarkowym farszem

Pierwszy raz w życiu robiłam pieczone pierogi i wniosek jest jeden – będę je robiła znacznie częściej. Wyszły naprawdę pyszne, zajadaliśmy się nimi przez dwa dni. Jeżeli chodzi o nadzienie to oczywiście panuje tu zupełna dowolność – ja akurat miałam ochotę na szpinak, a farsz pieczarkowy został mi z nadziewanych sakiewek z piersi z kurczaka (wpis na blogu z 15.09.2013). Ciasto na pierogi jest kruche i bardzo szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto:

mąka pszenna – 500g

masło – 150g

tłusta śmietana – 100g

jajka – 3 sztuki (2 do ciasta, a jedno do smarowania po wierzchu)

olej – 4 łyżki

sól

Składniki na farsz (ze szpinakiem, z racji tego, że przepis na farsz z pieczarkami jest w poprzednim wpisie) :

szpinak – jedno opakowanie mrożonego

śmietana – 2 łyżki

sól

Sposób wykonania ciasta:

Masło ścieramy na tarce do miski z mąką, dodajemy sól i rozdrabniamy palcami. Roztrzepane jajka dodajemy do śmietany i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go w około 1 cm plastry, a następnie rozwałkowujemy je na cienkie plastry. Łyżką nakładamy farsz i sklejamy ciasto identycznie jak przy tradycyjnych pierogach. Po wierzchu smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni  około 35 minut [Jeżeli chodzi o mnie to piekłam w dwóch naczyniach żaroodpornych wysmarowanych olejem].

Sposób wykonania farszu:

Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Ściągamy przykrycie patelni i gdy woda odparuje, dodajemy do szpinaku śmietanę i doprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

P1030960

P1030964

Reklamy

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s