Zupa fasolowa

Dostałam w prezencie całą reklamówkę fasoli i od razu pomyślałam, że muszę ugotować zupę fasolową – na boczku, wędzonej kiełbasie i z dużą ilością przypraw. W te smutne, jesienne dni, zupy mogłabym jeść codziennie. I muszę się pochwalić – zupa wyszła pyszna. Nie należy ona do dietetycznych, jest trochę tłuściutka, ale.. czy nie warto czasem odrobinę zgrzeszyć? Bardzo polecam.

Składniki:

woda – 2 litry

fasola jaś – 30dag

marchew – 2 sztuki

pietruszka – 1 korzeń

seler – 1 korzeń

ziemniaki – 2 sztuki

por – kilka liści

wędzone kiełbaski – 4 mniejsze lub 2 większe

boczek – większy kawałek

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

śmietana 18% – 2 łyżki

cebula – 2 sztuki (jedna na wywar, a druga do podsmażenia)

czosnek – 2 ząbki

olej

liście laurowe

ziele angielskie

sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra

Sposób wykonania:

Fasolę moczymy przez noc. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obieramy i myjemy z liśćmi pora. Fasolę gotujemy 40 minut w osolonej wodzie z boczkiem i umytymi warzywami. Dorzucamy dwa liście laurowe i ziele angielskie. Po tym czasie z zupy wyciągamy warzywa i boczek, a do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną. Kiełbaskę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zrumienienia. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Z boczku, który wyciągnęliśmy z wywaru usuwamy cały tłuszcz, a śladowe ilości mięsa kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze 20 minut i zupa gotowa.

Smacznego 🙂

P1040099

P1040102

P1040103

P1040107

P1040112

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s