Spaghetti Bolognese

To jedno z najszybszych w przygotowaniu dań obiadowych, które za każdym razem smakuje bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o mnie to dodaję do tego spaghetti dosyć sporo pieprzu cayenne, ponieważ wersja pikantna smakuje mi dużo bardziej niż łagodna. Przed podaniem, obowiązkowo posypujemy startym żółtym serem.

Składniki:

cebula – 1 duża sztuka

czosnek – 2 ząbki

makaron typu spaghetti – pół opakowania lub więcej

przecier pomidorowy – około pół szklanki

koncentrat pomidorowy – 4-5 czubatych łyżeczek

mięso mielone wieprzowe – 500g

sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano

Sposób wykonania:

Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone i je obsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat.  Na końcu dodajemy przyprawy (ilości według uznania, ale polecam, aby dodać dużo oregano bądź bazylii). Gdy sos jest już gotowy wystarczy tylko ugotować makaron. Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucamy makaron (nie łamiemy go na mniejsze kawałki). Gotujemy tak długo jak jest napisane na opakowaniu. Na końcu mieszamy makaron z sosem i gotowe. A – nie zapomnijcie o startym żółtym serze do posypania. : )

P1040150

P1040152

P1040163

P1040167

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s