Zupa pomidorowa na domowym przecierze

Wystarczy jeden słoik domowego przecieru, a wierzcie mi, że w zupie pomidorowej potrafi on zdziałać cuda. Ważne jest to, że przygotowanie tej zupy nie jest ani trochę pracochłonne, a tym bardziej czasochłonne. Zupę robi się w tempie ekspresowym, a co najważniejsze – smakuje pysznie!

Składniki:

włoszczyzna – 1 pęczek

słoik domowego przecieru pomidorowego (nie ma znaczenia czy będzie to pół litra czy nieco więcej)

pałki z kurczaka – u mnie 4 sztuki

śmietana 12% lub 18% – pół szklanki lub trochę więcej

liście laurowe, ziele angielskie

sól, pieprz

makaron – wedle uznania (ugotowany osobno)

Sposób wykonania:

Na samym początku gotujemy wywar z włoszczyzny i pałek z kurczaka (dodajemy liście laurowe i ziele angielskie). Gdy wywar jest już gotowy, czyli po około 40 minutach, z garnka wyciągamy całą jego zawartość. Ugotowane marchewki kroimy w plastry i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie dodajemy słoik domowego przecieru pomidorowego i gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. W tym czasie, w drugim garnku możemy sobie ugotować makaron (u mnie akurat spaghetti, bo tylko taki mi został), zahartować go zimną wodą i odstawić. Na sam koniec zupę zdejmujemy z palnika i zabielamy śmietaną, a także doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o mnie to standardowo dodaję do zupy także ugotowane i obrane mięso z kurczaka, żeby się nie zmarnowało. Zupa jest pyszna, polecam!

P1040193

P1040199

P1040214

P1040215

P1040195

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s