Smażony filet z morszczuka z puree ziemniaczanym i mizerią

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybki i smaczny obiad. To mój ulubiony zestaw, gdy nie mam czasu na wymyślanie i kombinowanie. A przede wszystkim – sprawdzony zestaw. Wystarczy tylko rano rozmrozić rybkę, a reszta przygotowań idzie już bardzo szybko. Też czasami ratujecie sytuację w ten sposób?

Składniki:

filety z morszczuka – u mnie 2 sztuki (w zależności od ilości głodomorów w domu)

jajko do panierki – 1 sztuka

mąka – pół szklanki

bułka tarta – dwie szklanki

sól, pieprz, przyprawa do ryb, odrobina oleju

ziemniaki – u mnie 0,5kg

masło – 1 łyżka

śmietana – 2 łyżki do puree i jedna do mizerii

ogórki gruntowe – 6-7 sztuk

czosnek – 2 ząbki

Sposób wykonania:

Jak wspominałam wcześniej, pierwsze o czym musimy pamiętać, to żeby rano wyciągnąć z zamrażarki rybę. Gdy będzie już rozmrożona – solimy ją, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i trochę skrapiamy olejem, po czym wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu odcedzamy je i do tego samego garnka dajemy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone w mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki. Następnie blendujemy zawartość garnka i wykonując tą czynność dodajemy śmietanę i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotowe puree zostawiamy na małym ogniu, by było ciepłe przed podaniem. Teraz czas na ryby – wyciągamy je z lodówki i panierujemy – standardowo, czyli najpierw mąka, potem jajko i bułka tarta. Obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Na sam koniec mizeria – obieramy ogórki i trzemy na tarce (lub kroimy w plastry, jak kto woli). Po starciu solimy je i na chwilę odstawiamy, żeby puściły wodę. Po chwili odciskamy ogórki, dodajemy pieprz i śmietanę, mieszamy i gotowe.

Smacznego!

Zdjęcia były robione w pośpiechu, w związku z czym nie wyszły tak fajnie jakbym tego chciała🙂

P1040265

P1040268

P1040269

P1040273

P1040278

P1040281

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s