Żurek na zakwasie

Z racji tego, że jesienne dni dokuczają mi coraz bardziej, na pocieszenie postanowiłam ugotować tradycyjny żurek. Pachniało nim w całym mieszkaniu, a w smaku wyszedł cudowny. W takim towarzystwie sympatyczniej jest znosić deszczowe i wietrzne dni, nieprawdaż?

Ten wpis dodaję na „Przepis miesiąca” [www.codojedzenia.pl]

Składniki:

marchewka – 3 sztuki

pietruszka – 1 sztuka

seler – mniejszy kawałek

cebula – 2 sztuki (jedna do wywaru, a druga do podsmażenia)

boczek – u mnie kawałek około 0,4kg

ziele angielskie, liście laurowe

kiełbasa polska- u mnie jedna duża sztuka

zakwas na żurek – pół butelki lub 3/4

ziemniaki – 2 sztuki

śmietana 18% – 3/4 szklanki

sól, pieprz, majeranek (tej ostatniej przyprawy – duża ilość, im więcej tym smaczniej)

ugotowane jajka – 2 sztuki

czosnek – 2 ząbki

chrzan w słoiczku – 3 łyżeczki

Sposób wykonania:

Zaczynamy oczywiście od zrobienia wywaru, czyli do wody dodajemy warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula), a także boczek i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po około 40 minutach wywar jest już gotowy – z garnka wyciągamy całą zawartość. Teraz dodajemy podsmażoną i pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. W tym czasie na rozgrzanej patelni rumienimy cebulę i „obieramy boczek” – wyrzucamy nadmiar tłuszczu, a resztę dodajemy do cebuli i także podsmażamy. Gdy cebula i boczek są już gotowe – dodajemy je do zupy. Następnie do garnka wlewamy zakwas na żurek (ja daję tylko połowę butelki), wrzucamy także pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 15 minutach zupę przyprawiamy – dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól, pieprz i dużą ilość majeranku. Gotujemy jeszcze 10 minut i ściągamy zupę z palnika i zabielamy ją śmietaną. Przed podaniem obowiązkowo dodajemy ugotowane na twardo jajka.

Zdjęcia nie oddadzą tego smaku, ale mimo to – zamieszczam jak wyglądały przygotowania – krok po kroku.

P1040226

P1040228

P1040230

P1040237

P1040240

 

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s