Lasagne bolognese, ale…z brokułami!

Tym razem na obiad przyrządziłam lasagne bolognese, a jedyną innowacją jest dodatek w postaci brokułów. Pamiętam gdy moja mama robiła na obiad to danie, to wszystkim w domu na samą myśl ciekła ślinka. I słusznie. Lasagne jest pyszna, do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać, a poza tym zrobiona w dużym naczyniu żaroodpornym – bez problemu wystarcza na dwa obiady. Skusicie się?

Składniki:

makaron lasagne – 10 płatów

cebula – 1 sztuka

mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500g

przecier pomidorowy – około pół szklanki

koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki

zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra, pieprz cayenne

brokuły – u mnie prawie 1kg

ser żółty w kostce – około 50dag

mleko – 250ml

masło – 30g

mąka pszenna – 50g

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Sos boloński:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej mięso mielone (rozdrabniamy widelcem, żeby nie było posklejane) i smażymy. Gdy mięso jest już gotowe dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Smażymy jeszcze 5 minut i na końcu przyprawiamy nasz sos – dodajemy zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę i pieprz cayenne. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Makaron lasagne:

Należę do osób, które dla bezpieczeństwa obgotowują płaty makaronu zanim wylądują one w naczyniu żaroodpornym. Tak więc w garnku z wodą i dodatkiem oleju (by płaty się nie posklejały), obgotowujemy makaron przez około 8 minut.

Brokuły:

Gotujemy je w osolonej wodzie, do miękkości. U mnie trwało to około 10 minut, ale warto w trakcie gotowania nakłuwać je widelcem i będzie wiadomo kiedy należy je wyjąć.

Sos beszamelowy:

W jednym garnku podgrzewamy mleko, a w drugim – masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i całość podgrzewamy około 3 minuty, cały czas mieszając. Teraz do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Żeby nie było grudek, za pomocą trzepaczki całość mieszamy. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy sól i pieprz.

A teraz sposób ułożenia składników w naczyniu żaroodpornym:

Naczynie smarujemy masłem. Na sam spód wykładamy połowę sosu bolońskiego. Następnie układamy na nim płaty makaronu (tak by do siebie przylegały), a na makaron wykładamy beszamel i połowę ugotowanych i poszatkowanych brokułów. I po raz kolejny to samo – wykładamy drugą połowę sosu bolońskiego, przykrywamy makaronem i znów beszamel i brokuły. Na koniec jeszcze kilka płatów makaronu lasagne, które posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i potrawę zapiekamy przez 20-25 minut. Gotowe!

P1040372

P1040373

P1040376

P1040378

P1040379

P1040381

P1040382

P1040401

10 comments

  1. Super jest dodatek brokułów! Musi być pysznie 🙂 A płatów makaronu naprawdę nie trzeba obgotowywać 🙂 Ja najczęściej robię lazanię dzień wcześniej i już złożone przechowuję przez noc w lodówce. Makaron spija w tym czasie beszamel (który robię dość rzadki) i już mięknie, a pieczenie tylko dopełnia procesu 🙂 Ale nawet włożona do piekarnika od razu po przyrządzeniu i tak pięknie mięknie i się piecze 🙂

  2. Zawsze robię lasagne z 3 sosami – obok białego/beszamelu i mięsno-pomidorowego jest jeszcze miejsce na warzywny (brokuł, kalafior, kukurydza, marchewka, pietruszka, i co tam jeszcze znajdę w lodówce wraz w naręczem swiezych ziół), bo tradycyjna wydaje mi się za ciężka. Pomijam też ser, na wierzchu rozsmarowuję resztę beszamelu. Świetnie wychodzi też lasagne z leśnymi grzybami – ale jest ciężkostrawna 😉 Ciekawy przepis, a Twój blog dodaję sobie do „readera” 🙂 Zauważyłam, że nasze blogi są rówieśnikami 🙂 A świąteczny motyw przewodni zlapał mnie za serce, nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s