Chili con carne

Tym razem zamieszczam przepis na klasykę, czyli niezawodne chili con carne. Muszę przyznać, że bardzo lubię je robić, ponieważ można podawać je zarówno z ryżem, z pieczonymi ziemniakami, z kuskusem.. Jednak moim ulubionym wariantem jest chili con carne podane ze świeżym pieczywem. Bardzo polecam.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5kg

czerwona papryka – 1 sztuka

żółta papryka – 1 sztuka

czerwona fasola – 1 puszka

cebula – 1 sztuka

czosnek – 2 ząbki

pomidory – 3 sztuki

kukurydza – 1 puszka

sól, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Zaczynamy od rozgrzania oleju w większym garnku. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy ją na tłuszczu. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż się zrumieni. Papryki kroimy w większą kostkę i dorzucamy do mięsa. Podduszamy całość, by papryka zrobiła się miękka. Po około 15 minutach dodajemy pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę), fasolę i kukurydzę. Ponownie dusimy, do momentu aż pomidory się rozgotują. Na końcu doprawiamy nasze danie – czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem czarnym, papryką i obowiązkowo – pieprzem cayenne. Jak pisałam wcześniej – podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Istnieje mnogość wariantów – czyli kto z czym lubi.

Smacznego!

P1040598

P1040600

P1040602

P1040605

Advertisements

17 comments

  1. My zbieramy się do chili con carne już od jakiegoś miesiąca, ale jak na razie nam to nie chce wyjść. W każdym razie, kiedy tylko się za to zabierzemy, na pewno zainspirujemy się Twoim przepisem:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s