Chili con carne

Tym razem zamieszczam przepis na klasykę, czyli niezawodne chili con carne. Muszę przyznać, że bardzo lubię je robić, ponieważ można podawać je zarówno z ryżem, z pieczonymi ziemniakami, z kuskusem.. Jednak moim ulubionym wariantem jest chili con carne podane ze świeżym pieczywem. Bardzo polecam.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5kg

czerwona papryka – 1 sztuka

żółta papryka – 1 sztuka

czerwona fasola – 1 puszka

cebula – 1 sztuka

czosnek – 2 ząbki

pomidory – 3 sztuki

kukurydza – 1 puszka

sól, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Zaczynamy od rozgrzania oleju w większym garnku. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy ją na tłuszczu. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż się zrumieni. Papryki kroimy w większą kostkę i dorzucamy do mięsa. Podduszamy całość, by papryka zrobiła się miękka. Po około 15 minutach dodajemy pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę), fasolę i kukurydzę. Ponownie dusimy, do momentu aż pomidory się rozgotują. Na końcu doprawiamy nasze danie – czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem czarnym, papryką i obowiązkowo – pieprzem cayenne. Jak pisałam wcześniej – podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Istnieje mnogość wariantów – czyli kto z czym lubi.

Smacznego!

P1040598

P1040600

P1040602

P1040605

17 comments

  1. My zbieramy się do chili con carne już od jakiegoś miesiąca, ale jak na razie nam to nie chce wyjść. W każdym razie, kiedy tylko się za to zabierzemy, na pewno zainspirujemy się Twoim przepisem:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s