Leczo z kiełbasą i cukinią

Bardzo dawno nie robiłam leczo, w związku z czym pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Leczo jest bardzo łatwe w przyrządzeniu. Najwięcej czasu zajmuje chyba pokrojenie wszystkich składników, a potem już tylko wrzucamy je kolejno do garnka.

Z czym lubicie jeść leczo? Jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubię ze świeżym pieczywem, ale w porze obiadowej często zdarza mi się podawać je z ryżem.

Wyszło bardzo smaczne, zatem zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki:

kiełbasa wędzona – około 0,5kg

papryka – 3 sztuki (najlepiej różnokolorowe, u mnie były tylko czerwone)

cukinia – 1 sztuka

pomidor – 3 sztuki

passata pomidorowa – 1 szklanka

cebula – 3 sztuki

olej

sól, pieprz, pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Zaczynamy od pokrojenia składników. Cebulę obieramy i kroimy w malutką kosteczkę. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy i kroimy w nieco większe kwadraty. Teraz przystępujemy do pracy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej paprykę i dusimy aż zmięknie. Do warzyw dodajemy kiełbasę i dusimy ponownie, około 10-15 minut. Następnie dodajemy pomidory i passatę, zagotowujemy i ponownie dusimy, dopóki pomidory się nie rozpadną. Jako ostatnią dodajemy cukinię. Następnie odparowujemy leczo do takiej konsystencji jaka nam odpowiada. Na samym końcu doprawiamy potrawę – solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Smacznego!

P1040696

P1040697

P1040699

P1040701

P1040704

P1040706

Reklamy

12 comments

  1. W końcu jakiś przepis gdzie jest dość mało pomidora 😉 super 😀 a co do kiełbasy może być żywiecka kani? czy nie pasuje 🙂 tak to jest jak się facet weźmie za gotowanie – o wszystko muszę pytać 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s