Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym według Anny Starmach

Kilka dni temu dostałam w prezencie dwie książki. Jedna z nich to publikacja Anny Starmach, zatytułowana Pyszne 25. Potrzebna była tylko chwila, abym wykonała jeden z zamieszczonych tam przepisów. Tak jak deklaruje autorka – przygotowanie pulpecików faktycznie zajęło mi niecałe pół godziny, a i nie wydałam na zakupy więcej niż 25zł. Efekt wyszedł pyszny, w związku z czym kolejne przepisy z tej książki czekają w kolejce do wypróbowania. Musicie przygotować te pulpeciki, są pyszne!

Składniki:

mielona wieprzowina – 200g

mielona wołowina – 200g

jajko – 1 sztuka

czerwona cebula – 2 sztuki

bułka tarta – 4 łyżki

tarty parmezan – 50g (można go oczywiście zastąpić zwykłym żółtym serem)

czosnek – 2 ząbki

passata pomidorowa lub gęsty przecier pomidorowy – 1l

oliwa z oliwek

sól, pieprz, oregano

Sposób wykonania:

Passatę pomidorową przelewamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej ręką). Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je z odrobiną oliwy na głębokiej patelni lub w dużym garnku z grubym dnem. Następnie, po paru minutach, zalewamy gorącą passatą lub przecierem pomidorowym. Całość dusimy około 15 minut. Podajemy posypane parmezanem, z dodatkiem makaronu, kuskusu lub ryżu.

Smacznego!

P1040714

P1040717

P1040718

P1040722

Advertisements

13 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s