Krem z pomidorów i papryki

Tym razem prezentuję kolejny przepis z książki Pyszne 25 Anny Starmach. Po wypróbowaniu kolejnej receptury stwierdzam, że książka bardzo mi się podoba i zdecydowanie jest godna polecenia. Zupa wyszła bardzo smaczna. Jest delikatna i lekka, dlatego myślę, że byłaby fajnym pomysłem na letnie, upalne dni. Zatem zapraszam do spróbowania!

Składniki:

passata pomidorowa lub gęsty przecier pomidorowy – 500ml

śmietanka 30% – 150ml

czerwona papryka – 2 sztuki

pomidor – 3 sztuki (sparzone, obrane ze skórki)

oliwa z oliwek – 1 łyżka

słodka papryka – 2 łyżeczki

ostra papryka – 1 łyżeczka

świeża kolendra lub pietruszka, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Pomidory i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy do niej paprykę, pomidory, słodką i ostrą paprykę i smażymy około 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Składniki z patelni dodajemy do passaty. Miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zupy dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i doprawiamy ją do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Ekspresowa, smaczna zupa. Nieprawdaż?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

14 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s