Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

Polecam ten przepis wszystkim, którzy chcą szybko zrobić naprawdę pyszne ciasteczka. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, ich wykonanie zajmuje około pół godziny, a efekt jest pyszny. Kiedyś nie byłam przekonana do ciastek z płatkami owsianymi, ale na szczęście zmieniłam zdanie. Po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe, nie można przestać się nimi zajadać.

Uwielbiam gdy w domu unosi się zapach piekących się ciasteczek.

Polecam!

Składniki:

mąka – 100g

płatki owsiane – 50g

mielone migdały – 50g

mielone orzechy laskowe (lub włoskie) – 50g

cukier – 100g

masło – 110g

rodzynki – 50g

jajko – 1 sztuka

cukier waniliowy – 1 łyżeczka

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. W małym garnku rozpuszczamy masło, uważając by go nie przypalić. Jajka rozbełtujemy widelcem. W misce mieszamy wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlewamy roztopione masło, mieszamy, dodajemy rozbełtane jajko. Całość ponownie mieszamy. Na sam koniec do masy dodajemy rodzynki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcje ciasta, spłaszczamy je lekko. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo podczas pieczenia nieco urosną. Wstawiamy blachę z ciasteczkami na 15 minut do piekarnika. Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie, czekamy aż wystygną i stwardnieją (kto nie chce – nie czeka!). Jemy od razu, popijając szklanką mleka lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (zachowają świeżość do tygodnia).

Przepis pochodzi z książki Pyszne 25.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklamy

15 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s