Łosoś w cieście francuskim

Danie jest super proste, a wygląda na bardzo skomplikowane. Dodam jeszcze, że łosoś w cieście francuskim jest przepyszny, ale do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać.

Składniki:

filet z łososia – 600g

ciasto francuskie – 1 opakowanie

jajko – 1 sztuka

masło – 1,5 łyżki

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Upewniamy się, że łosoś nie ma ości. Jeśli je wyczujemy, dotykając ryby palcem, pozbywamy się ich, używając pęsety lub nożyczek. Filet kroimy na cztery węższe paski, obsypujemy je solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i przysmażamy kawałki łososia – dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony, tak aby ryba tylko lekko zmieniła kolor. Ciasto rozwijamy i dzielimy na trzy lub cztery części. Na środku każdej z nich kładziemy kawałek łososia. Formujemy z ciasta zgrabne pakunki (tak aby brzeg ciasta znajdował się na dole, inaczej może się rozkleić) i układamy je w żaroodpornym naczyniu. Używając pędzla, smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajem i nacinamy je nożem w kilku miejscach. Pieczemy około 18 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zarumieni.

Przepis pochodzi z książki „Pyszne 25”, z moimi modyfikacjami.

Obrazek

ObrazekObrazek

Swoją rybę zapakowałam w pakunki na odwrót, ale w niczym to nie przeszkadzało.

Wesołych Świąt, cieszmy się rodziną i najbliższymi! 🙂

Reklamy

19 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s