Sernik rosyjski

Po świątecznej przerwie i sylwestrowej zabawie, przyszedł czas na zamieszczenie przepisu na wyśmienity sernik. Prezentuje się pięknie, robi się go szybko i co najważniejsze – jest bardzo smaczny. Uważam, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Składniki na ciasto:

mąka – 220g

kakao – 20g

proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

cukier – 100g

cukier wanilinowy – 1 opakowanie

jajko – 1 sztuka

masło – 125g

Składniki na masę serową:

masło – 190g

zmielony ser biały – 500g

cukier – 125g

cukier wanilinowy – 1 opakowanie

budyń waniliowy – 1 opakowanie

jajka – 2 sztuki

Sposób wykonania:

Tortownicę smarujemy masłem, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko i masło. Zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta odkładamy na bok, a resztą wykładamy spód i boki tortownicy. Przechodzimy do masy serowej. Roztapiamy masło. Następnie w misce miksujemy ser, cukier, cukier wanilinowy, budyniowy proszek i jajko. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i całość mieszamy. Masę serową wlewamy do tortownicy. Pozostałe ciasto dzielimy na małe kawałki. Formujemy je w „krowie łaty” i układamy na masie serowej. Ciasto pieczemy w piekarniku od 30 do 45 minut.

Przepis pochodzi ze Strefy Dobrego Smaku:

http://strefadobregosmaku.pl/index.php/2009/10/17/rosyjskie-ciasto-skubane-czyli-pyszny-sernik-jak-krowa/

Przepis wypróbowany zatem godny polecenia.

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Advertisements

18 comments

  1. Kiedyś na zajęciach piekliśmy sernik i wyglądał identycznie jak ten! Tamten był rewelacyjny i od wtedy szukałam przepisu na niego, tez był łatwy w przygotowaniu bo tylko się miksowało składniki… Wypróbuję przepis bo mam nadzieje, że to właśnie TEN sam sernik hehe 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s