Uda z kurczaka w marynacie cajun według Pascala

Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Kuchni Lidla i znów się nie zawiodłam. Sposób podania kurczaka jest oczywiście dowolny – jeżeli chodzi o mnie to zaserwowałam go z puree ziemniaczanym. Mięso w marynacie można zostawić w lodówce tylko na 2-3 godziny jednak polecam, aby pozostawić je na całą noc. Próbowaliście już?

Składniki:

uda z kurczaka – 2 sztuki

keczup – 180g

Przyprawy do mieszanki cajun:

sól – 1 łyżka

ostra papryka w proszku – 2 łyżki

czarny pieprz w całości – 2 łyżeczki

mielony biały pieprz – 2 łyżeczki

suszony tymianek – 1 łyżeczka

suszone oregano – 1 łyżeczka

suszona cebula – 1 łyżeczka

suszony czosnek – 1 łyżeczka

liście laurowe, połamane na mniejsze części – 4 sztuki

pieprz cayenne – pół łyżeczki

cukier trzcinowy – 2 łyżki

Sposób wykonania:

Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy jedną czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia). Uda marynujemy w ketchupie i przyprawach. Miskę z udami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:

http://kuchnialidla.pl/product/Podudzia-kurczaka-cajun-z-zapiekanka-z-cukinii-i-koziego-sera

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklamy

10 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s