Pierś w panierce serowej z sosem pesto wg Karola Okrasy

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny przepis Kuchni Lidla, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Faktem jest, że wykonanie jest trochę czasochłonne, ale wierzcie mi – warto!

Składniki:

piersi z kurczaka – 800 g

rukola – 125 g

pistacje – 50 g

ser żółty – 50 g

oliwa z oliwek – 100 ml

czosnek – 3 ząbki

jajka – 3 sztuki

mąka – 50 g

płatki owsiane – 50 g

makaron spaghetti – 250 g

masło – 100 g

cytryna – 70 g

natka pietruszki, posiekana – 30 g

papryczka chilli – 1 sztuka

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Delikatnie mieszamy i gotujemy al dente przez 3-4 minuty. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Z piersi kurczaka wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy. Filety z piersi rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm). Makaron odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. Kawałki kurczaka z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

Siekamy natkę pietruszki. Na talerzyk wbijamy trzy jaja, dodajemy połowę natki pietruszki i płatki owsiane. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę. Na kolejny talerzyk wysypujemy mąkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Każdy kawałek mięsa panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.

Sposób wykonania sosu pesto:

Drugą połowę sera żółtego ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Siekamy 2 ząbki czosnku. Do pojemnika miksera wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób podania:

Na czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki, pieprz i niewielką ilość wody. Niewielką porcję makaronu wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz. Za pomocą łyżki i widelca przekładamy makaron na talerz. Odrobinę pesto wykładamy na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka. Na sam czubek ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto. Całość wykańczamy odrobiną oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/Piers-w-panierce-serowej-z-sosem-pesto

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

14 comments

  1. Ja też bardzo lubię przepisy Kuchni Lidla:) Nie jadłam jeszcze takiego kurczaka, wygląda bardzo smacznie:) Gdyby nie natka pietruszki, na którą jestem uczulona, skusiłabym się na to danie:) Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s