Rogaliki z ciasta francuskiego z mleczną czekoladą

Nie miałam zbyt wiele czasu, a chciałam upichcić coś słodkiego do herbaty. Muszę przyznać, że zrobienie rogalików zajęło mi jakieś pięć minut, nie licząc czasu pieczenia. Nazwałabym je ekspresowymi i pysznymi rogalikami, bardzo polecam.

Składniki:

ciasto francuskie – jedno opakowanie

mleczna czekolada – kilka kostek

żółtko – 1 sztuka

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty. Na każdy kawałek trójkąta (od szerszej strony) kładziemy jedną kostkę czekolady. Rogaliki zwijamy od szerszej strony do węższej. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Gotowe.

Według mnie to „smakołyk ekspresowy”.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklamy

10 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s