Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie ( Okrasa, Kuchnia Lidla)

Wiele przepisów pochodzących z Kuchni Lidla bardzo przypadło mi do gustu więc postanowiłam wypróbować kolejny. Wcześniej gotowałam z Pascalem, tym razem z Okrasą. I muszę napisać, że po raz pierwszy odrobinę się „rozczarowałam”. Może to za duże słowo, ale ową peperonatę można porównać do zwykłego leczo, a myślę że i schab przyrządzony w inny sposób smakowałby lepiej. Próbowaliście?

Składniki:

plastry schabu – 6 sztuk

plastry szynki szwarcwaldzkiej – 6 sztuk

bazylia – 12 listków

papryka – 3 sztuki (czerwona, zielona, żółta)

czerwona cebula – 2 sztuki

ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki – 0,5 kg

ząbki czosnku – 4 sztuki

pomidory – 6 sztuk (sparzone, obrane ze skórki, pokrojone)

schłodzone masło – 100 g

cytryna – 1 sztuka

mąka pszenna – 1 łyżka

sól, pieprz, cukier, oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Czerwone cebule zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-30 minut.

Umyte plastry schabu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie nacinamy białe błony. Plastry schabu przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy za pomocą tłuczka, na grubość około 0,5 cm. Posypujemy odrobiną mielonego pieprzu. Na każdy rozklepany kawałek mięsa kładziemy jeden listek bazylii (umyty i osuszony) i jeden plaster szynki. Plastry schabu składamy na pół i spinamy za pomocą wykałaczek, oprószamy mąką i smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelni układamy wcześniej ugotowane ziemniaki i obsmażamy aż do zarumienienia. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy paprykę doprawioną odrobiną pieprzu, soli i czosnkiem. Usmażoną paprykę zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pozbawione skórek i drobno pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby pomidory się nie przypaliły, dodajemy niewielką ilość wody), następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy sos do momentu, aż całe masło sie rozpuści. Dodajemy odrobinę cukru, warzywa, posiekane listki bazylii, odrobinę oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).

Na talerz wykładamy warzywa, upieczone cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na warzywach. Na końcu dodajemy schab (przed podaniem wyciągamy wykałaczki). Dekorujemy listkami bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Przepis pochodzi stąd:

http://kuchnialidla.pl/product/schab-z-bazylia-i-szynka-szwarcwaldzka-na-peperonacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklamy

16 comments

  1. Muszę przyznać, że kampania Lidla z Pascalem i Okrasą, to chyba najlepsza kampania ever 😉 Mają świetne przepisy i do tego te reklamy w radiu 😀 ” Czeka na mnie curry z mango, a na Karola tygrys, węże i krokodyle” (jakoś tak to było 😀 )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s