Sypane ciasto drożdżowe

Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować przepis, który znalazłam na DeserekTV. Ciasto drożdżowe wyszło bardzo smaczne, a zapach który unosił się w mieszkaniu podczas pieczenia, uznaję za bezcenny. Zamiast rodzynek dodałam suszone śliwki więc myślę, że każdy może dodać to, co lubi.

Przepis pochodzi stąd:

http://deserektv.pl/ciasto-drozdzowe-sypane/

Składniki na ciasto:

świeże drożdże – 50 g

mąka pszenna – 4 szklanki

cukier – 1 szklanka

ciepłe mleko – pół szklanki

olej słonecznikowy – 125 ml

roztrzepane jajko – 2 sztuki

cukier wanilinowy – 3 łyżeczki

namoczone suszone śliwki – 100 g

+ szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

masło – 50 g

mąka pszenna – 1/4 szklanki

cukier – 1/4 szklanki

cynamon – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy poszczególne składniki w kolejności: najpierw dodajemy rozkruszone drożdże, cukier kryształ, cukier wanilinowy, wlewamy ciepłe mleko, następnie dodajemy olej słonecznikowy, roztrzepane jajka i całość zasypujemy mąką. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli – nie mieszamy! Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum dwie godziny (ciasto musi mieć czas, aby wyrosnąć).

Suszone śliwki zalewamy wodą i odstawiamy.

Gdy ciasto już wyrośnie, zdejmujemy folię i mieszamy ciasto łyżką, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Dodajemy osuszone śliwki i ponownie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 80 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

17 comments

  1. Ciasto drożdżowe jest chyba najzdrowsze ze wszystkich, więc jak napisała Studentkanadiecie można je jeść, jeść, jeść😉
    Twoje wygląda wspaniale😉
    Ostatnio mój chłopak marudzi, że za rzadko piekę ciasto drożdżowe, wyobrażasz sobie?😉
    Więc pewnie u mnie na blogu też niedługo się pojawi nowe wykonanie😉
    Jeśli masz ochotę zerknąć na dotychczasowe przygody z ciastem drożdżowym, zapraszam http://wenus-lifestyle.pl/2013/11/drozdzowe-rogaliki/

  2. Drożdżówka to bez wątpienia moje ulubione ciasto – moja teściowa robi najlepsze🙂 A Twój przepis muszę wypróbować🙂

    Fantastyczny przepis na babkę, nie jest w sumie taka trudna do wykonania🙂 Pozdrawiam serdecznie

  3. fajne, dość proste, z kruszonką i drożdżowe – uwielbiam patrzeć jak rośnie. I ten zapach w całym domu! super przepis, ja też lubię śliwki suszone.
    Pozdrawiam
    Monika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s