Kompot jabłkowy

Zrobienie kompotu nie wymaga większego wysiłku, ale z czystym sumieniem polecam ten przepis – dodatek cynamonu i goździków sprawia, że napój smakuje pysznie.

Składniki:

jabłka – 6 sztuk

laska cynamonu – 1 sztuka

goździki – 4 sztuki

cukier – 2 lub 3 łyżki

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon i goździki. Całość zalewamy około 1,5 litra wody. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy trzy minuty na dużym ogniu, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Lekko przestudzony kompot można jeszcze dosłodzić, gdyby była taka potrzeba.

Lubicie?

Obrazek

Obrazek

19 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s