Minipizze z tortilli

Tym razem kolejny, wypróbowany przepis z nowej książki Ani Starmach. Moja mała modyfikacja polegała jedynie na tym, że zamiast pieczarek dodałam zielone oliwki i trochę ostrej papryki. Łatwa, szybka w wykonaniu i pyszna przekąska. Lubicie?

Składniki:

placki tortilli – 3 sztuki

twardy, żółty ser – 50 g

mozzarella – 120 g

passata pomidorowa – 100 ml

gotowana szynka – 100 g

pieczarki – 2 sztuki (lub tak jak ja: garść zielonych oliwek i kilka ostrych papryczek)

tymianek, oregano, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Passatę podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Do sosu dodajemy starty żółty ser. Z placków tortilli wykrawamy małe placuszki (używamy do tego szklanki lub otwartej puszki o ostrych brzegach). Placuszki przekładamy do foremek na muffinki (placuszki powinny być większe niż średnica foremek), dociskamy je dokładnie do dna, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Na ciasto nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i mozzarellę. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (lub oliwki i papryczki). Pizze w foremkach na muffinki wkładamy do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem wyciągamy je z foremek, choć jeśli pozostawimy je nienaruszone, będą smakowały świetnie również na zimno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reklamy

22 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s