Klasyczna, warstwowa sałatka z tuńczykiem

Myślę, że większość z Was bardzo dobrze zna smak tej sałatki. Jeśli jednak nie, wierzcie mi, że jest pyszna – bez okazji i gdy spodziewamy się gości.

Składniki:

jajka – 6 sztuk

tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka

kukurydza – 1 puszka

żółty ser – 200 g

majonez – 5 łyżek

musztarda – 2 łyżeczki

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy, oddzielamy żółtka od białek. W osobnej miseczce mieszamy majonez i musztardę (przyprawiamy sos solą i pieprzem).

W salaterce układamy warstwowo w sprawdzonej przeze mnie kolejności:

Najpierw połowa żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach), dalej: białko (także starte na tarce o grubych oczkach), połowa majonezowego sosu, tuńczyk, druga połowa sosu, kukurydza, reszta startego sera żółtego i na sam wierzch – żółtka starte na tarce o malutkich oczkach.

Sałatkę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.

Smacznego!

A! Chciałabym jeszcze zapytać – czy są tutaj jakieś kulinarne blogerki z Wrocławia? Jeśli tak to może pomyślimy o jakiejś wycieczce do jednej z wrocławskich restauracji / kawiarni? Czekam na Wasz odzew.🙂

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

15 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s