Warzywa zapiekane z fetą z przepisu Ani Starmach

Postanowiłam wypróbować kolejny, apetyczny przepis z książki Pyszne 25. Warzywa są bardzo smaczne, ale najbardziej przypadł mi do gustu zapieczony ser feta – rozpływa się w ustach. Proponuję jednak, aby to danie podawać jako dodatek do kolacji, a nie jako główne danie obiadowe (osobiście się nie najadłam). Zatem czas na przepis!

Składniki:

bakłażan – 1 sztuka

cukinia – 2 sztuki

czerwona papryka – 1 sztuka

żółta papryka – 1 sztuka

ser feta – 200 g

czosnek – 3 ząbki

zielone oliwki nadziewane papryką – garść (w oryginalnym przepisie autorka dodaje czarne oliwki)

świeży tymianek – 5 gałązek

oliwa z oliwek, sól

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy w cienkie, krótkie paski (4-5 cm), dodajemy oliwki przekrojone na połówki oraz obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (użyłam brytfanki). Całość dość obficie skrapiamy oliwą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie na warzywach układamy plastry sera feta i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Gotowe!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

16 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s