Śledzie w sosie chrzanowym

Jeszcze przed Wielkanocą pomyślałam, że mam ochotę na śledzie – nie takie w oleju, ale w pysznym sosie. Bardzo lubię ostry, charakterystyczny smak chrzanu. Śledzie były pyszne zatem szczerze polecam przepis.

Składniki:

matiasy – 4 sztuki

jajka ugotowane na twardo – 2 sztuki

cebula – 1 sztuka

natka pietruszki – 1 pęczek

gęsta śmietana – mały kubek

jogurt – mały kubek

majonez – 3 łyżki

tarty chrzan – 3 lub 4 czubate łyżeczki

sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób wykonania:

Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy tak długo, aż będą odpowiednio słone (osobiście moczę 2-3 godziny). Czas moczenia zależy od tego jakie śledzie lubimy. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę i wrzucamy do miski. Tak samo postępujemy z ugotowanymi jajkami.  Matiasy kroimy w większe kawałki, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalewamy nim matiasy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Advertisements

16 comments

  1. Ja jakoś specjalnie za chrzanem nie przepadam, ale jeśli jest delikatnie wyczuwalny to przejdzie ;P Ale muszę przyznać, że wyglądem bardzo zachęcają takie śledziki 😉 Ah pojadło się śledzi przez te kilka dni, aż na zapas :p

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s