Smażony filet z pangi

Nadszedł czas, żeby odrobinę odpocząć od świątecznych frykasów. Właśnie z tego powodu dzisiaj na obiad przyrządziłam rybę – świeży filet z pangi, obowiązkowo w towarzystwie rozmarynu.

Motto na dziś: bez udziwnień i smacznie.

Składniki:

świeże filety pangi – 2 sztuki

mąka – do panierki

cytryna – kilka plastrów

sól, pieprz, rozmaryn

olej do smażenia

Sposób wykonania:

Filety płuczemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną oliwy i bez skąpstwa przyprawiamy – solą, pieprzem i rozmarynem. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, panierujemy ryby w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Oczywiście można zrobić tradycyjną panierkę czyli mąka + jajko + bułka tarta, jednak dzisiaj chciałam, aby obiad był nieco lżejszy.

Rybę podajemy z ziemniakami / ryżem (lub czym dusza zapragnie), surówką, a na talerzu powinna się znaleźć cytryna.

Dzisiaj piątek i przez zupełny przypadek – ryba. U Was też?

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Advertisements

13 comments

    1. Przyznaję rację. Poczytałam trochę o tej rybie i myślę, że jednak lepiej wybrać dorsza czy mintaja..
      „Ryby hodowane są w zamknięciu. Aby zmusić ryby do rozmnażania – robi się im zastrzyk hormonalny importowany z Chin. Pangi rosną w potwornym ścisku. Wygląda to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji – pisze na swoich stronach internetowych Ola Lazar”.

      1. I takiej rzetelnej odpowiedzi oczekiwałam zarówno na swój komentarz jak i powyższy.Dziękuję i pozdrawiam

  1. Spróbuję poczytać aktualności na temat pangi, był czas kiedy w sieci roiło się od niekorzystnych opinii, może w końcu coś zmieniło się w tym temacie , bo pangi filety są bardzo apetyczne i zawsze mnie kusi, aby je nabyć.

  2. Odkąd dowiedziałam się „jaka” to ryba panga… zdrowiej wybrać mintaja albo mirunę. Jednak rybka na obiad cudowna i Twoja propozycja zdecydowanie trafia w moje gusta 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s