Kasza gryczana na zimno z rzodkiewką i ogórkiem

Po raz kolejny powróciłam do książki Ani Starmach Pyszne 25 i wypróbowałam następny przepis. Na samym początku połączenie kaszy gryczanej i warzyw wydawało mi się niezbyt ciekawym pomysłem, ale po spróbowaniu – bardzo miłe zaskoczenie. Kaszę w tym połączeniu można podawać zarówno jako sałatkę (sytą), ale z powodzeniem także jako dodatek do dania głównego. Próbowaliście?

Składniki:

kasza gryczana – 200 g

cebulka dymka – 3 sztuki

natka pietruszki

łodygi selera naciowego – 3 sztuki

pestki dyni – 2 łyżki

pestki słonecznika – 2 łyżki

ogórek zielony – 2 sztuki

rzodkiewka – 1 pęczek

sól, pieprz

Składniki na sos:

czosnek – 2 ząbki

oliwa – 4 łyżki

ocet balsamiczny – 1 łyżka

Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy na sypko. Podczas gdy kasza się gotuje, myjemy i drobno kroimy cebulę, pietruszkę i selera. Ogórka i rzodkiewkę również myjemy i kroimy w półksiężyce. Następnie przekładamy warzywa do dużej miski. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy pestki dyni i słonecznika. Prażymy składniki około 2-3 minuty, aż będą chrupkie. Dodajemy je do warzyw. W małej miseczce mieszamy składniki sosu: posiekane ząbki czosnku, oliwę i ocet balsamiczny. Ugotowaną kaszę studzimy, przekładamy do miski z warzywami, polewamy sosem, doprawiamy do smaku i gotowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Reklamy

14 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s