LENIWE PIEROGI czyli odrobina tradycji

Nie wiem jak Wam, ale leniwe pierogi kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak robiła je moja mama i gdy jako mała dziewczynka podjadałam smażoną bułkę tartą z patelni. Przepis dostałam właśnie od mamy, a to oznacza tylko jedno – wyszły przepyszne.

Składniki:

twaróg półtłusty – 50 dkg

ziemniaki – 25 dag

jaja – 2 sztuki

mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

mąka pszenna – 8 czubatych łyżek

+ bułka tarta, masło, sól

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Ser biały i ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jaja, obie mąki i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki pszennej. Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałki, spłaszczamy je lekko nożem i kroimy w romby. Następnie wrzucamy je na wrzącą, posoloną wodę. Od momentu gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy bułkę tartą i chwilę smażymy. Gotowe pierogi polewamy przyrumienioną bułką tartą z masłem.

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

 

22 comments

  1. Leniwe kluski – może i nie najzdrowsze, może i nieco za ciężkie ale… są takie pyszne! Jeśli brakuje Ci czasu a chcesz zjeść coś cieplutkiego i zaklejającego to jest to propozycja idealna❤
    Pozdrawiamy🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s