Ziemniaczana zupa krem ze szpinakiem

Zamysł był dosyć konkretny, a mianowicie – mamy ochotę na zupę. Pojawił się problem – ale na jaką? Chciałam ugotować jakąś nową, której jeszcze nigdy nie robiłam. W tym celu przejrzałam menu jednej z knajp, w której serwują smaczne i wymyślne zupy. Wybór padł właśnie na ziemniaczany krem ze szpinakiem – bardzo smaczny i bardzo syty. W moim domu na pewno zagości na dłużej. Lubicie?

Składniki:

woda – 1,5 l

włoszczyzna – 1 pęczek

udka z kurczaka – 2 sztuki

żeberka – 0,5 kg

ziemniaki – 50 dag

mrożony szpinak – 10 dag (dałam więcej)

śmietana 30% – 50 ml

parmezan – 4 dag (zastąpiłam serem Gouda)

czosnek – 2 ząbki

koperek – pół pęczka

cebula – 1 sztuka

masło – 1 łyżka

sól, pieprz, słodka papryka

Sposób wykonania:

Z włoszczyzny, udek i żeberek robimy wywar (gotujemy około godzinę). Udka możemy oczywiście zastąpić porcją rosołową. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy wywar i gotujemy 20 minut. Koper myjemy i siekamy. Dodajemy do zupy szpinak i koper, gotujemy jeszcze 10 minut. Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Wlewamy ją na talerze i posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Reklamy

16 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s