Serowe scones czyli bułeczki z serem

Stało się – upiekłam bułeczki. Pięknie rosną, wspaniale pachną i pysznie smakują. Najlepsze są na świeżo, jeszcze ciepłe. Jeżeli chodzi o nadzienie to myślę, że można dać się ponieść wyobraźni i dodać to, co się lubi. Można spróbować bardziej popularnej wersji, czyli na słodko.

Składniki:

mąka – 250 g

proszek do pieczenia – 1 łyżka

mleko – 180 ml

masło (schłodzone i pokrojone) – 30 g

starty żółty ser – 25 dag

posiekana natka pietruszki – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a mąkę przesiewamy do miski, razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło i palcami rozcieramy je z mąką, aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodajemy mleko i za pomocą noża mieszamy ciasto, łącząc składniki. Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Środek posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Zaczynamy od dłuższego boku i zwijamy ciasto w rulonik. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na blaszce, zachowując 2-centymetrowe odstępy. Pieczemy około 15-20 minut.

Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

21 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s