Gołąbki z włoskiej kapusty

Tym razem znowu postawiłam na tradycję. Gołąbki jadłam mnóstwo razy – w moim rodzinnym domu mama często je przygotowywała. Ostatnio pojawił się pomysł, na który nigdy wcześniej nie wpadłam – może sama spróbuję zrobić gołąbki? Wyszły bardzo smaczne. Sos zrobiłam „na szybko” – z passaty pomidorowej, więc nie podaję przepisu. A Wy, często robicie gołąbki w swoich domach?

Składniki:

mielone mięso wieprzowe – 500 g
kapusta włoska – 1 główka
ryż – 200 g
cebula – 1 sztuka
masło – 1 łyżka
bulion warzywny lub drobiowy – 1 l
czosnek – 2 ząbki
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
koncentrat pomidorowy – 1 puszka

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i do wrzątku dodajemy główkę kapusty z wcześniej wyciętym „głąbem”. Po kilku minutach wyciągamy sparzone liście, jeden po drugim. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, zrumienioną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, resztę przypraw i całość mieszamy. Ze sparzonych liści odcinamy odstającą część głąba i na początku liścia układamy farsz – około 3 łyżki. Zawijamy brzegi i na dnie brytfanny układamy kilka liści kapusty, które się nam porwały albo są zbyt małe na zawijanie. Zawijamy farsz do samego końca, układamy pierwszą warstwę gołąbków (na każdym kładziemy łyżeczkę koncentratu), przykrywamy drugą warstwą gołąbków i te również pokrywamy koncentratem. Nasze gołąbki podlewamy szklanką bulionu (w trakcie pieczenia dolewamy resztę) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem około dwie godziny. Na ostatnie 10-15 minut zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego!

IMG_1312

IMG_1315

IMG_1316

Reklamy

21 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s