Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Upały trochę zelżały i nareszcie można zjeść coś konkretniejszego. Tym razem podaję kolejny przepis z książki Anny Starmach Pyszne 25. Nowa porcja przepisów. Makaron jest pyszny – podany na świeżo, gorący, posypany pietruszką, serem i prażonymi orzechami. Zainteresowani?

Składniki:

makaron tagliatelle – 400 g

kurki – 300 g

piersi z kurczaka – 300 g

śmietana kremówka – 250 ml

prażone orzechy włoskie – garść

cebula – 1 sztuka

masło – 1 łyżka

ser grana padano – 1 łyżka

posiekany rozmaryn (opcjonalnie) – 1 łyżka

natka pietruszki

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie oczyszczamy. W dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy makaron według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy grzyby i smażymy je około 5 minut, aż puszczą sok. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy kurczaka. Do podsmażonych kurek dodajemy śmietankę i gotujemy całość na małym ogniu. Po mniej więcej 5 minutach dodajemy podsmażonego kurczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Makaron podajemy z sosem i dużą ilością pietruszki, startym serem i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

IMG_1348

IMG_1355

IMG_1359

Advertisements

22 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s