Domowy sok pomidorowy

Będąc w posiadaniu przepysznych, działkowych pomidorów malinowych, grzechem byłoby nie zrobić z nich soku pomidorowego (jeszcze większym byłoby niezrobienie jajecznicy na pomidorach)! Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a smak – bez porównania lepszy od soków ze sklepu. Robiąc taki sok w domu, wiemy co pijemy i mamy pewność, że nie ma w nim żadnych niepokojących dodatków.

Składniki:

dojrzałe pomidory – 4 kg

sól, cukier, pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dusimy je na niewielkim ogniu przez około godzinę. Następnie pomidory przecieramy przez sito, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Jeśli chodzi o przyprawy – próbujemy soku i dodajemy je według własnego uznania. Można jeszcze dodać pieprz cayenne, jeśli ktoś lubi pikantny sok pomidorowy. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem już tylko pijemy, pijemy i pijemy.

Ekspresowo, zdrowo i smacznie, prawda?

IMG_1652

IMG_1656

IMG_1659

IMG_1666

IMG_1672

19 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s