Krem z pieczonych pomidorów

Pysznych pomidorów w moim domu – cała masa. Nie byłam w stanie wykorzystać ich wszystkich  (było ich naprawdę dużo!) więc pomyślałam, że zrobię krem z pomidorów. Ba, nawet więcej – upiekę pomidory, żeby zupa była jeszcze smaczniejsza. Z czystym sumieniem – polecam!

Składniki:

pomidory (najlepiej malinówki) – 8 dużych sztuk

cebula – 2 sztuki

czosnek – 4 ząbki

wywar warzywny lub drobiowy – około 2 szklanki

śmietana – 4 łyżki

cukier – 2 łyżeczki

olej, sól, pieprz, bazylia

+ starty parmezan i pietruszka (do podania)

Sposób wykonania:

Pomidory myjemy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i w miarę możliwości – pozbawiamy pestek (jeśli chodzi o mnie to obrałam pomidory ze skórki dopiero po ich upieczeniu i wystudzeniu). Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Pomidory i cebulę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pozostałych warzyw. Całość posypujemy cukrem i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i całość pieczemy około 40 minut.  Następnie przekładamy warzywa do garnka i dolewamy bulion (najpierw szklankę, jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta, dolejmy kolejną). Pomidory z wywarem gotujemy około 15 minut. Następnie całość blendujemy. Na koniec zabielamy śmietaną i doprawiamy – solą, pieprzem i bazylią.

Krem posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

IMG_2659

IMG_2662

IMG_2664

22 comments

  1. O taka pomidorowa wariacja zupy- kremu to moje klimaty- bo choć za samymi zupami nie przepadam to taki krem wsunełabym ze smakiem:) Pięknie wygląda no i ten parmezan..mmm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s