Smażony łosoś na łożu ze szpinaku

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na coś bardzo szybkiego i jednocześnie pysznego. Jak wszyscy dobrze wiemy, usmażenie łososia zajmuje dosłownie chwilę, podobnie jak przygotowanie szpinaku. Wystarczy kupić dobry, świeży filet z łososia, a po przyrządzeniu już tylko się nim zajadać. Można dowolnie modyfikować to danie – na przykład zamiast samego szpinaku zrobić risotto ze szpinakiem. Można także urozmaicić łososia jakimś smakowitym sosem. Pełna dowolność, ja chciałam żeby było prosto i smacznie.

Składniki:

filety z łososia – 2 sztuki

świeży szpinak – 500 g

śmietana – 2 łyżki

czosnek – 2 ząbki

cebula – 1 sztuka

oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Łososia myjemy, a po osuszeniu kroimy na prostokątne kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażymy rybę. Najpierw smażymy od strony skóry, a później z drugiej. W tym samym czasie na drugiej patelni topimy łyżkę masła i szklimy poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy do niej świeży szpinak i trzymamy na małym ogniu, dopóki nie odparuje nadmiar wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, pieprz i odrobinę soli. Teraz już tylko nakładamy na talerz – szpinak na spód, a na wierzch łosoś.

Smacznego!

IMG_1616

IMG_1623

IMG_1627

Reklamy

20 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s