Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku kojarzy się z daniem typowo barowym. Jeśli jednak przyrządzi się ją samemu w domu i poda ze świeżym pieczywem – będzie smakowała wybornie. Użyłam młodej fasoli, która nie wymagała moczenia. Myślę, że nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu – potrawa w sam raz na jesienne dni.

Składniki:

młoda fasola – 500 g

passata pomidorowa lub przecier pomidorowy – 600 g

kiełbasa suszona – 300 g

wędzony boczek – około 150 g

koncentrat pomidorowy – 200 g

czosnek – 4 ząbki

cebula – 1 sztuka

masło – 1 łyżka

sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka ostra

Sposób wykonania:

Fasolę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż będzie miękka (1-1,5 godziny). Jeśli nie używamy młodej fasoli, oczywiście zostawiamy ją do moczenia na noc. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy i odstawiamy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Przecier lub passatę przelewamy do większego garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy cebulę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Na końcu dajemy fasolę. Doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

IMG_2709

IMG_2711

IMG_2713

IMG_2716

21 comments

  1. niestety.. nie przepadam za tym daniem, ale wszyscy w domu są jego wielkimi fanami-bo ich syci, bo rozgrzewa..
    Muszę mamie podsunąć pomysł, żeby spróbowała z młodą fasolą-może i mi zasmakuje? 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s