Karkówka pieczona z papryką

Tym razem coś dla mięsożerców. Myślę, że nie muszę się specjalnie rozpisywać, bo karkówkę każdy dobrze zna i mam nadzieję – lubi. Jeśli chodzi o mnie to uwielbiam pieczoną karkówkę. I ten zapach unoszący się w mieszkaniu – bezcenny. Po upieczeniu mięso jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Składniki:

karkówka – kilka plastrów (około 0,5 kg)

czerwona papryka – pół lub jedna sztuka

olej – kilka łyżek

*papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, sól

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę, a więc mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju. Układamy na nim mięso, a także pokrojoną w paski paprykę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę i dwadzieścia minut, a około piętnaście minut przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę naczynia.

Smacznego!

IMG_2891

IMG_2894

IMG_2905

IMG_2906

26 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s