Jagodzianki

Przyszedł czas na coś słodkiego, drożdżowego. W końcu nadeszła jesień. Zrobiłam eksperyment i do wykonania jagodzianek użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej. W tej wersji bułeczki wyszły bardziej zdrowe niż te tradycyjne. Ale… nie róbcie tak jak ja – użyjcie zwykłej mąki pszennej. Tradycyjne jagodzianki są jednak dużo smaczniejsze. Zapraszam do wykorzystania przepisu, jest wypróbowany i dobry.

Składniki na ciasto:

mąka pszenna – 600 g

masło – 250 g

drożdże – 50 g

cukier – 50 g

jajka – 4 sztuki

ciepłe mleko – 3 łyżki

sól – szczypta

Składniki na nadzienie:

jagody – 200 g

cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy w naczyniu z ciepłym mlekiem. Przykrywamy je i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Topimy masło. Dodajemy drożdże, cukier, sól i dwa jajka. Mieszamy. Dokładamy resztę jajek i masło. Wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto urosło. Nabieramy kawałek ciasta i formujemy z niego mały placuszek o wymiarach 5 x 7 cm. Każdą część delikatnie rozciągamy palcami. Nakładamy po płaskiej łyżce jagód. Teraz zlepiamy boki bułek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy jagodzianki na złoty kolor w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjmujemy je i studzimy. Na koniec posypujemy obficie cukrem pudrem.

[Wskazówka: Ciasto lepiej rośnie, gdy składniki mają temperaturę pokojową. Jajka i drożdże wyjmij więc z lodówki godzinę wcześniej.]

[Przepis jest na 20 sztuk, polecam więc zrobić jagodzianki z połowy składników.]

Smacznego!

IMG_2936

IMG_2937

IMG_2940

IMG_2942

Reklamy

25 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s