Pierogi ruskie

I nadszedł listopad… Ostatnio w jednym z programów kulinarnych usłyszałam, że prawdziwa gospodyni powinna obowiązkowo umieć zrobić pyszne pierogi ruskie. Nie wiem dlaczego tak bardzo utkwiło mi to w pamięci (może dlatego, że bardzo dawno ich nie lepiłam?), ale postanowiłam się sprawdzić i je wykonać. Przepis „ukradłam” z Kwestii Smaku i muszę powiedzieć, że według mnie receptura jest świetna – i ciasto i farsz są pyszne. To co, podejmujecie wyzwanie?

Składniki na ciasto:

mąka pszenna – 450 g

gorąca woda – 375 ml

masło – 50 g

duża szczypta soli

Składniki na farsz:

ser biały tłusty lub półtłusty – 500 g

ziemniaki – 500 g

cebula – 2 sztuki

masło – 2 łyżki

sól – 2 łyżeczki

pieprz ziołowy – pół łyżeczki

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do gorącej wody wkładamy masło i je roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i wykładamy je na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wygniatamy rękami przez około 8 minut, podsypując w razie koniecznością mąką, tak by ciasto się nie kleiło. Wkładamy do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na 30 minut. Wykładamy ciasto na stolnicę i wygniatamy około 2 minuty, następnie dzielimy na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.

Sposób przygotowania farszu:

Ziemniaki obieramy, płuczemy, wkładamy do garnka, dodajemy sól, przykrywamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka i jeszcze gorące tłuczemy bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki całkowicie studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser bardzo drobno kruszymy, rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę (sera nie mielimy w maszynce, bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor, następnie dodajemy ją do sera i ziemniaków. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Sposób lepienia i gotowania pierogów:

Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejania. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie posypanym mąką. Przykrywamy je ściereczką do czasu gotowania, żeby nie obeschły. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

Podajemy z masłem lub śmietaną albo z sosem.

[Pierogi lepiłam w falbankę, żeby ładniej wyglądały] : )

Link do oryginalnego przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_ruskie/przepis.html

Smacznego!!!

IMG_3200

IMG_3217

IMG_3218

IMG_3223

Reklamy

30 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s