Gulasz węgierski

Po powrocie z Budapesztu obiecałam, że zrobię gulasz po węgiersku. Po trzech miesiącach – udało się! Tak, tak, nie spieszyło mi się z tym gulaszem, a szkoda. Będąc na Węgrzech, specjalnie z myślą o jego wykonaniu, kupiłam pasty paprykowe – ostrą i łagodną. Myślę, że to one w dużej mierze nadały temu daniu bardzo fajny smak. Do gulaszu użyłam łopatki wieprzowej. Wyszedł pyszny, szczerze polecam.

Składniki:

łopatka wieprzowa bez kości – 0,5 kg

cebula – 2 sztuki

papryka czerwona – 1 sztuka

papryka zielona – 1 sztuka

passata pomidorowa – 0,5 l

czosnek przeciśnięty przez praskę – 2 ząbki

śmietana – pół szklanki

mąka – 1 łyżka

pasta paprykowa ostra – 1 łyżeczka

pasta paprykowa słodka – 1 łyżka

sól, pieprz

[pasty paprykowe można oczywiście zastąpić zwykłą papryką w proszku]

Sposób wykonania:

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. Podsmażamy. Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy 5-10 minut. Całość przekładamy do większego garnka i dolewamy około 1/3 szklanki wody. Solimy, pieprzymy i dusimy około 1,5 godziny. Po tym czasie dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy gulasz pastami paprykowymi i czosnkiem. Na samym końcu mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do letniego gulaszu. Mieszamy i zagotowujemy tylko do momentu „lekkiego mrugania”. Podajemy z kluseczkami, ryżem, ziemniakami albo z pieczywem.

[Niektórzy dodają do takiego gulaszu przesmażone pieczarki – to też dobry pomysł. Jeśli lubicie – dodajcie. Można też dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Nie zrobiłam tego, bo całość byłaby już zbyt gęsta. Bawcie się kuchnią, a na pewno będzie pysznie!]

Smacznego!

IMG_3225

IMG_3230

IMG_3231

Reklamy

25 comments

  1. Super smak 🙂 mój Małż. jak był kiedyś w Budapeszcie służbowo to przywiózł mi mielone węgierskie papryki: ostrą i słodką. Z naszymi nie ma porównania….
    Pozdrawiam 🙂

  2. Haha, właśnie też wróciłem miesiąc temu z Budapesztu, nakupiłem ich oryginalnych past paprykowych i obiecałem sobie, że zrobię ich tradycyjny gulasz, ale coś zabrać się nie mogę 😀

  3. Uwielbiam gulasz węgierski więc z ciekawością czytałam Twój przepis. Jest bardzo podobny do naszego za wyjątkiem, że Ty używasz pasty pomidorowej. Następnym razem na pewno wypróbuje jak smakuje z takim dodatkiem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s