Linguine alla carbonara

Dawno nie przygotowywałam makaronu, a pogoda za oknem skłania do tego, żeby chwilowo porzucić lekkie dania i ugotować coś konkretnego, sycącego. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jest naprawdę bardzo dobry. Nieznacznie go zmodyfikowałam. To co, może też zrobicie w swoim domu takie pyszności na obiad? Do dzieła!

Składniki (na dwie porcje):

jajka – 2 sztuki

boczek pokrojony w plastry – 90 g

makaron linguine lub inny – 160 g

czosnek (drobno posiekany) – 1 ząbek

posiekana natka pietruszki – 1 łyżka

oliwa z oliwek – 1 łyżka

tarty Parmezan – 40 g

+sól, pieprz

+opcjonalnie pół szklanki śmietany: można dodać lub nie, zależy jak kto się przyzwyczaił

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem (jeśli używamy śmietany to razem z nią). Boczek kroimy na cienkie paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka, przykrywamy. Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy boczek i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Boczek ma się lekko podtopić i odrobinę zrumienić. Dodajemy czosnek, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu przez kilkanaście sekund. Trzymamy patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, mieszamy z połową startego sera i pieprzem. Gdy dno patelni trochę ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polewamy go roztrzepanymi jajkami i mieszamy aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny sos. Podajemy od razu, doprawiając solą i posypując drugą połową startego sera.

Smacznego!

IMG_3483

IMG_3489

IMG_3495

IMG_3497

Reklamy

24 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s