Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Cóż, Boże Narodzenie i Sylwester już za nami, ale nie oznacza to, że nie możemy przygotować w swoim domu przepysznych śledzi. Przepis w całości przejęłam z Kwestii Smaku i zdecydowanie było warto. Najbliżsi chwalili więc z czystym sumieniem polecam śledzie w nieco innej wersji niż zwykle jadamy.

Składniki:

śledzie (filety) w oleju – 200 g (3 sztuki)

suszone śliwki – 8 sztuk

orzechy włoskie – 1/3 szklanki

cebula – pół sztuki

tymianek – 1/3 łyżeczka (suszonego)

olej lniany lub słonecznikowy – 70 ml

sól, pieprz

sok z cytryny – do podania

Sposób wykonania:

Śledzie w oleju wyciągamy z zalewy i kroimy na około 2 cm kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Śliwki kroimy w kostkę lub na paseczki. Orzechy rumienimy na suchej patelni i siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, sól, pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Układamy w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy je skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

I jeszcze link do oryginalnej wersji przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie/sledzie_z_suszonymi_sliwkami/przepis.html

IMG_3630

IMG_3637

IMG_3639

Reklamy

20 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s